Odštampajte ovu stranicu
26
oktobar

VSS: Završni čin deindustralizacije Srbije

Napisao 
Objavljeno u Privreda

Razlozi koji su doveli radnike "Zastave INPRO" u situaciju da se za egzistenciju bore štrajkom glađu samo su kulminacija pogubne politike uništavanja domaće privrede, smatraju u Samostalnom sindikatu Kragujevca. Na delu je deindustralizacija zemlje i pretvaranje radnika u najamnike, ocenjuju u tom sindikatu. Rešenje može da bude samo totalna promena državne politika, ali snage koja bi takve promene donela za sada nema ni na vidiku.

U Srbiji se danas veoma teško živi, toliko da čak i većina zaposlenih jedva sastavlja kraj sa krajem. I tamo gde se zarade isplaćuju redovno, uglavnom se radi o minimalcu koji ni izbliza nije dovoljan za život. U Samostalnom sindikatu Kragujevca kažu da je u toku završni čin gašenja domaće proizvodnje, pa ne čudi što radnici posežu i za najdrastičnijim vidovima borbe za egzistenciju – štrajkuju glađu.


U Samostalnom sindikatu ističu da o deindustralizaciji države dovoljno govori i primer Kragujevca. Od nekadašnjih 57 hiljada proizvodnih radnika sada ih ima samo 6.000. Za grad od 200 hiljada stanovnika, smatra predsednik VSS Jugoslav Ristić, to je neverovatno malo.

Izlaz iz situacije u kojoj radnici postaju najamnici angažovani po najnižim mogućim cenama Ristić vidi samo u drastičnoj promeni državne politike.

Iako takve startegije trenutno nema ni u naznakama Ristić veruje da do toga mora doći. U protivnom, kaže, nastaviće se masovan odliv domaćih stručnjaka u inostranstvo, a u zemlji će ostati ljudi priuđeni na preživaljavanje uz bedne zarade.

 

Pročitano 366 puta
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Srodni članci