Odštampajte ovu stranicu
31
oktobar

Samostalni sindikat pisao ministru Vulinu

Napisao 
Objavljeno u Društvo

Savez samostalnih sindikata Kragujevca uputio je ministru za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandru Vulinu otvoreno pismo u kome traži odgovor na pitanje gde u Srbiji može da se zaposli radnik, koji nema tri prsta na ruci i ima više od pedeset godina ili ima šezdeset godina i tumor.

U pismu se navodi da upravo takvi ljudi štrajkuju glađu u Zaštitnoj radionici, “Zastava INPRO” i dodaje da su oni invalidi postali radeći i stvarajući fabrike koje je ova Vlada, kao i prethodne, uništila, rasparčala i rasprodala.

 

Vlada je iz preduzeća “Zastava INPRO”, koje je osnovano da bi u njemu radili invalidi rada, iznela skoro sve što vredi i prodala francuskom preduzeću za cenu jednog stana u Beogradu.

 

“Dugovi su ostali preduzeću Zastava INPRO, nedovoljno profitabilne tehnologije, 132 radnika i rukovodstvo, koje spas za preduzeće, o pameti, vidi u stečaju”, ističe se u pismu upućenom Vulinu.

 

Sindikat zbog toga traži da država brine o ovim radnicima i da Zaštitna radionica, to bude i u stvarnosti.

 

“Nije tačno da ste sve učinili za njih. Niste im omogućili da dostojanstveno žive i treba da učinite ono što je njima potrebno da sačuvate preduzeće Zastava INPRO. To nije moguće kroz stečaj. Kako će 132 radnika da vrate dugove preduzeća, koji su volšebno nastali, u vremenu kada je u njemu radilo oko 400 radnika sa tehnologijama u punom kapacitetu. Svi znamo da je to nemoguće”, ističe se u pismu.

 

Vratite dostignute standard socijalnih programa koja je ova Vlada ukinula, a koji su podrazumevali više otpermnine i zbrinjavanje radnika kojima nedostaje do pet godina za penzionisanje. Odvojite novac namenjen “stranim investitorima” i dajte ga ljudima u ovoj zemlji, kako bi preživeli. Država zbog njih postoji a ne zbog “stranih investitora”, piše u pismu upućenom Vulinu.

Pročitano 490 puta
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Srodni članci