Odštampajte ovu stranicu
21
oktobar

Održana Komemorativna akademija u Prvoj gimnaziji

Napisao 
Objavljeno u Društvo

U prisustvu brojnih gostiju, profesora i učenika, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održana je komemorativna akademija kojoj su pored ostalih prisustvovali Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, član Gradskog veća za obrazovanje Nedeljko Manojlović, načelnik Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić i mnogi drugi.

Minutom ćutanja prisutni su odali poštu profesorima, đacima i svim rodoljubima Kragujevca streljanih 1941. godine.

 

"Oktobar 1941. godine živi u nama dok izgovaramo reči nade i vere u bolji i pravedniji svet. Prošlo je 75 godina od tragedije, mraka i straha, prkosa i ponosa. Godine prolaze, a mi ovde u školi govorimo o tužnom oktobru i krvavoj šumaričkoj bajci, u ime svih onih zbog kojih svakog 20. oktobra sa ovog mesta apelujemo da nikada više u istoriji sveta ne bude nemoćnih i kažnjenih naroda", rekla je Slavica Marković direktorka škole.

 

Ona je dodala da u ovom gradu postoji mesto na kome će se večno čuti žagor dečijih glasova, zauvek će živeti legenda o dečacima – herojima, dečacima u kolonama.

 

"Moć je u tim srcima, nedosanjanim snovima, neispunjenim đačkim knjižicama. Prolaze godine, generacije se smenjuju, a škola čuva sećanje na sve one koji su tog oktobra usnuli na šumaričkim poljima. Oktobru sigurno ne možemo rasterati mrak, ali možemo sećanjem kao najmoćnijim oružjem stvarati lepši svet bez ratova i ljudske patnje. I ovog oktobarskog dana utihnuće Šumarice, dok učenici Prve kragujevačke gimnazije ponosno i glasno govore reči – da se ne zaborave", istakla je Marković.

 

Iz školskih klupa, tadašnje Muške gimnazije, 1941. godine, u znak odmazde, na streljanje je odvedeno više desetina đaka.

Pročitano 300 puta
Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Srodni članci